Goudmarkt explodeert

Ze hadden het voorspeld en ze hebben het gelijk aan hun kant gekregen: bekende pundits als Paul Tudor Jones en Stanley Druckenmiller, om maar deze 2 te noemen, zijn enkele weken geleden in goud, zilver en andere edelmetalen gestapt. Druckenmiller heeft naar aanleiding daarvan zelfs al zijn aandelen verkocht. Van koersdruk op de beurs van Wall Street is nog geen sprake, maar de goudmarkt is al wel geëxplodeerd. De goudprijs wordt door iedereen goed in de gaten gehouden en veel beleggers zijn op zoek naar de verwachtingen voor 2019 en 2020.

Hoewel goud niet echt bruikbaar is, is het misschien wel de belangrijkste grondstof ter wereld. In dit artikel bespreek ik mijn verwachtingen voor de goudprijs voor 2019 en 2020. We bekijken zowel de fundamentele beweegredenen als de technische signalen die de grafiek geeft.

De reden daartoe moet gezocht worden bij de Amerikaanse centrale bank. Gouverneur Jerome Powell van de FED liet doorschemeren dat er een verlaging van de rente in juli vrijwel vast staat. Die uitspraak volstond om de koers van de dollar fors onder druk te zetten. Ook in renteland begon het te rommelen: het rendement op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie is teruggevallen tot onder 2%.

Dat is een opmerkelijk feit, want het is van november 2016 geleden dat die kaap van 2% naar beneden werd doorbroken. Gary Pollack, head of fixed-income trading bij Deutsche Bank Private Wealth Management, stelde onomwonden dat Powell de facto een renteverlaging in juli heeft beloofd en dat volstond om de dollar neer te hameren. Met als gevolg dat de goudmarkt bijna letterlijk ontplofte.

Hetzelfde gebeurde op de zilvermarkt. De goudprijs schoot vrijdagmorgen door boven 1400 dollar per troy ounce, terwijl de zilverprijs op een afstandje volgde. Toch is één zaak opvallend: niemand maar dan ook niemand heeft geprofiteerd om de opmars van de edelmetalen te stuiten. Dat betekent dat ergens iets of iemand het licht op groen heeft gezet en die stijging heeft toegelaten. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Wat is goud?

Goud is misschien wel het belangrijkste edelmetaal ter wereld. Met edel doelt men op het feit dat het metaal niet of weinig kan worden aangetast door bijvoorbeeld roesten of corrosie. Goud is roestvrij, en wordt daarom ook gezien als ‘de koning der (edel)metalen’. Zilver daarentegen kleurt na verloop van tijd zwart, wat overigens weer opgepoetst kan worden. Er wordt al duizenden jaren om het glanzende metaal gevochten. Zowel de uiterlijke aantrekkingskracht en schaarste maakt het metaal gewild. Goud heeft eeuwen lang gefungeerd als betaalmiddel. Tot ongeveer halverwege de 20e eeuw na Chr. werd goud zelfs nog veelvuldig gebruikt voor munten. In de afgelopen honderden jaren is goud vaak gekoppeld aan betaalmiddelen, ook wel gouden standaard genoemd.

Goud is een schaars edelmetaal dat niet kan worden bijgedrukt of geproduceerd. Al het goud is namelijk al aanwezig op aarde sinds het ontstaan van de planeet zelf. Gek genoeg is goud niet gevormd op de aarde, omdat voor het ontstaan ervan fusiereacties nodig zijn. Er vinden kernfusiereacties plaats in de kern van sterren, maar deze kernfusiereacties voorzien niet in genoeg energie voor de productie van goud. Goud ontstaat nadat sterren hun ‘leven’ beëindigen in een supernova-explosie. Tijdens deze explosie worden er door middel van kernreacties zware metalen gevormd, waaronder goud. Na de explosie worden stofdeeltjes met daarin minuscule beetjes goud de ruimte in geslingerd.

Hoe komt de goudprijs tot stand?

Goud wordt door de wereld/beleggers gezien als hedge in tijden van onzekerheid. Goud biedt namelijk bescherming tegen inflatie, valutarisico’s en beursdalingen. Veel beleggers hebben liever geen goud in de portefeuille aangezien het niet rendeert. Het glanzende metaal geeft namelijk geen dividend, dus enkel koerswinsten kunnen zorgen voor rendement. Fundamenteel gezien is het erg lastig om te zeggen wat de intrinsieke waarde van goud is. Uiteraard zijn er wel productiekosten, maar daarna komt de vraag tot stand door vraag en aanbod.

De goudprijs wordt wereldwijd het vaakst uitgedrukt in dollars. Maar sinds de invoering van de euro wordt de goudprijs steeds vaker in euro’s uitgedrukt. De euro/dollar koers kent namelijk flinke schommelingen, waardoor deze ook van grote invloed kan zijn op de goudprijs. De goudprijs wordt uitgedrukt in troy per ounce en 1 troy ounce staat gelijk aan 31,1034768 gram. Indien de goudprijs bijvoorbeeld op $ 1400 staat, betaal je dus $ 1400 voor iets meer dan 31 gram goud.

Goudprijs per gram

Verkoop Uw Goud Tegen De Actuele Goudprijs. Kom Langs Voor Een Gratis Taxatie. Laat 30 Jaar Ervaring In Uw Voordeel Werken. Vrijblijvende Waardebepaling.De goudprijs vandaag in euro per gewicht. De prijzen op de website worden elke minuut aangepast aan de hand van de evolutie van de huidige goudprijs.